Rundt om de små landsbyer er landskabet blevet formet af vore store vinavlere.
I Languedoc er vinstokken allestedsnærværende.
Languedoc er et område med vinmarker og vine. Vindistriktet Languedoc er det største i verden. Det strækker sig fra Massif Centrals (Centralmassivets) bjergskråninger og helt ned til Middelhavet.
Det er også det ældste i Frankrig.
Rundt om de små landsbyer er landskabet blevet formet af vore store vinavlere.
I Languedoc er vinstokken allestedsnærværende.
Vinstokken trivedes i Languedoc, før romerne udstrakte deres erobringer omkring Middelhavet. I den mørke middelalder reddede klostrene denne kultur, der var gået i glemmebogen, og Valmagne klostret er det bedste eksempel herpå. Vinene fra Frontignan, Mireval og Saint-Georges-d'Orques blev lige fra det 16. århundrede feteret af Rabelais og senere af Voltaire, og de blev sendt til alle kongerigets hjørner og helt ud til den ungarske dronnings hof. Canal du Midi og jernbanen fuldender rækkevidden af Languedoc-vinene.
I dag er Languedoc-vinene delt i fem store AOP (beskyttet navn):
- Languedoc,
- Faugères,
- Saint-Chinian,
- Minervois,
- Clairette du Languedoc,
og fire AOP for hedvine:
- muskatvin fra Frontignan,
- muskatvin fra Lunel,
- muskatvin fra Mireval
- muskatvin fra Saint-Jean-de-Minervois.
En stor del af produktionen består af vine med IGP (tidligere Vin de Pays), hvoraf visse har en verdensomspændende rækkevidde.
Det typiske for vinene fra Languedoc ligger i en uerstattelig forbindelse: De meget forskelligartede landområder, der går fra sandsten til skifer over ler- og kalkholdige jorder...
Et klima, der er gunstigt for en god modning af druerne, en fornuftig regnmængde og meget stor solmængde. Og så selvfølgelig vinavlernes knowhow, der er gået i arv i over to tusinde år, og deres perfekte spil på de forskellige vinstokke, så de komponerer vine som andre kunstnere komponerer symfonier.
I Languedoc strækker vinmarkerne sig som en ledetråd midt i Languedocs uendeligt varierede landskaber.